číslo jednací: 06601/2023/873
spisová značka: S0085/2023/KS

Instance I.
Věc Spojení soutěžitelů EP ENERGY TRADING, a.s. / Gazela Energy, a.s.
Účastníci
  1. EP ENERGY TRADING, a.s.
  2. Gazela Energy, a.s.
Typ správního řízení Spojování soutěžitelů (fúze)
Výrok povoleno
Rok 2023
Datum nabytí právní moci 26. 5. 2023
Dokumenty file icon 2023_S0085.pdf 208 KB

Spisová značka:  ÚOHS-S0085/2023/KS

Číslo jednací:      ÚOHS-06601/2023/873

 

Brno 15. 2. 2023

 

 

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0085/2023/KS zahájeném dne 26. 1. 2023 podle § 44 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů a § 15 a § 16a zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů v souladu s § 21 odst. 1 téhož zákona, na základě zjednodušeného návrhu účastníka řízení, společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., se sídlem Praha – Praha 1, Klimentská 1216/46, IČO 27386643, zastoupeného JUDr. Martinem Nedelkou, Ph.D., advokátem, se sídlem Praha 1, Olivova 4, na povolení spojení soutěžitelů ve smyslu § 12 a násl. téhož zákona, vydává v souladu s § 67 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, toto

 

rozhodnutí:

Spojení soutěžitelů EP ENERGY TRADING, a.s., se sídlem Praha – Praha 1, Klimentská 1216/46, IČO 27386643, na straně jedné, a Gazela Energy, a.s., se sídlem Praha 5, Jinonice, Radlická 520/117, IČO 24135712, na straně druhé, ke kterému má dojít podle § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů na základě „Smlouvy o převodu akcií společnosti Gazela Energy, a.s.“ uzavřené dne [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] mezi společností VORAGO HOLDING LIMITED, se sídlem Kyperská republika, Stasinou & Boumpoulinas 3, 1 st floor, 1060 Nikósie, jako prodávajícím, a společností EP ENERGY TRADING, a.s., jako kupujícím, v jejímž důsledku má společnost EP ENERGY TRADING, a.s., nabýt akcie představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Gazela Energy, a.s., a tím získat možnost tuto společnost výlučně kontrolovat, se podle § 16a odst. 3 věta druhá téhož zákona

 

POVOLUJE.

 

Odůvodnění

1.      K posuzovanému spojení soutěžitelů má dojít v souladu s § 12 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) na základě dokumentu uvedeného ve výroku tohoto rozhodnutí, v jehož důsledku má společnost EP ENERGY TRADING, a.s., se sídlem Praha – Praha 1, Klimentská 1216/46, IČO 27386643 (dále jen „EPET“), nabýt akcie představující 100 % na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti Gazela Energy, a.s., se sídlem Praha 5, Jinonice, Radlická 520/117, IČO 24135712 (dále jen „Gazela Energy“), a získat tak možnost vykonávat nad touto společností výlučnou kontrolu. Spojení soutěžitelů splňuje notifikační kritérium stanovené v § 13 písm. a) zákona, a podléhá tak povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen „Úřad“).   

2.      Společnost EPET působí především v oblasti maloobchodních dodávek elektrické energie a zemního plynu domácnostem a firemním zákazníkům (maloodběratelům i velkoodběratelům) na území České republiky a Slovenska. Společnost EPET je aktivní také v oblasti obchodování s elektrickou energií a plynem na velkoobchodním trhu, kde však pouze vykupuje elektrickou energii vyrobenou v elektrárnách provozovaných společnostmi ze stejné podnikatelské skupiny (dále jen „Skupina EPH“). Společnost EPET rovněž v omezené míře obchoduje na komoditních burzách a trzích organizovaných OTE.

3.      Skupina EPH, v jejímž čele stojí společnost Energetický a průmyslový holding, a.s. (dále jen „EPH“), představuje vertikálně integrovaného soutěžitele, který působí zejména v oblastech výroby elektrické energie a tepla, přepravy zemního plynu, skladování, distribuce a dodávek zemního plynu, tepla a elektrické energie na území České republiky, Slovenska, Německa, Itálie, Irska, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Francie a Švýcarska. Více než 70 společností náležících do Skupiny EPH tvoří čtyři divize, a to

-          EP Infrastructure, která působí v oblasti energetické infrastruktury, konkrétně se zabývá přepravou zemního plynu, distribucí zemního plynu a elektrické energie, produkcí tepla a elektrické energie a skladováním zemního plynu v České republice, na Slovensku a v Německu. Do této divize náleží také společnost EPET,

-          EP Power Europe, jež se zaměřuje zejména na oblast výroby elektrické energie v Evropě,

-          EP Logistics International činná v oblasti logistiky se specializací na železniční nákladní dopravu, spedici, pronájem železničního vozového parku a kombinovanou dopravu, zajištění personálu a výcviku zaměstnanců pro práci na železnici a

-          EP Real Estate, která zastřešuje realitní projekty v rámci Skupiny EPH.

4.      Společnost EPH je výlučně kontrolována holdingovou společností EP Corporate Group, a.s., která soustřeďuje strategická aktiva pana D. K. (dále jen „D.K.“).

5.      Pan D.K. dále přímo či nepřímo výlučně nebo společně kontroluje řadu dalších společností činných zejména v mediální oblasti, v oblastech velkoobchodního prodeje zboží denní potřeby, e-commerce či logistiky.

6.      Společnost Gazela Energy je před uskutečněním posuzovaného spojení výlučně kontrolována společností VORAGO HOLDING LIMITED. Činnost společnosti Gazela Energy spočívá zejména v maloobchodních dodávkách elektrické energie a zemního plynu domácnostem a firmám (maloodběratelům) na území České republiky.

7.      „Smlouva o převodu akcií společnosti Gazela Energy, a.s.“ uzavřená dne [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ] mezi společností VORAGO HOLDING LIMITED, jako prodávajícím, a společností EPET, jako kupujícím (dále jen „Smlouva o převodu akcií“), obsahuje [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ]. Současně dle předmětného článku Smlouvy o převodu akcií [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ][1] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ][2] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ][3] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

8.      [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

9.      K uvedeným závazkům prodávajícího Úřad uvádí následující. Podle § 17 odst. 2 zákona se rozhodnutí o povolení spojení vztahuje rovněž na taková omezení hospodářské soutěže (doplňková omezení), která soutěžitelé uvedli v návrhu na povolení spojení a která se spojením přímo souvisejí a jsou nezbytná k jeho uskutečnění.

10.  Při posuzování, zda jednotlivá ujednání mezi spojujícími se soutěžiteli jsou tzv. doplňkovými omezeními hospodářské soutěže, postupuje Úřad podle § 17 odst. 2 zákona, přičemž podpůrně přihlíží ke Sdělení Evropské komise o omezeních přímo souvisejících se spojováním a pro ně nezbytných (2005/C 56/03) (dále jen „Sdělení Komise“).[4] Podle Sdělení Komise (článek 17. a násl.) mohou být doplňková omezení v případech získání možnosti kontrolovat soutěžitele ze strany jiného soutěžitele ujednána ve prospěch nabyvatele nebo prodejce.

11.  V případě posuzovaného spojení soutěžitelů je doplňkové omezení (zákaz konkurence) uloženo prodávajícímu, ručitelům prodávajícího a jim spřízněným osobám ve prospěch nabyvatele výlučné kontroly, společnosti EPET.

12.  Pokud jde o sjednaný zákaz konkurence, považují se tyto konkurenční doložky za odůvodněné, pokud jsou sjednány na dobu do tří let, jsou-li jako součást převáděného soutěžitele převáděny goodwill a know-how. Pokud převod zahrnuje pouze goodwill, jsou odůvodněny na dobu do dvou let.[5]

13.  Ve vztahu k výše uvedenému Úřad konstatuje, že v posuzovaném případě spojení soutěžitelů popsanou konkurenční doložku vztahující se k podnikatelské činnosti společnosti Gazela Energy považuje za doplňkové omezení ve smyslu § 17 odst. 2 zákona maximálně v délce dvou let, neboť z podkladů, které společnost EPET předložila v návrhu na povolení spojení soutěžitelů a v jeho doplnění ze dne 10. 2. 2023[6] nevyplynulo, že by předmětem převodu v rámci navrhované transakce bylo také know-how.

14.  V míře přesahující dobu dvou let Úřad nepovažuje omezení sjednaná v souvislosti s posuzovanou transakcí za omezení přímo související a nezbytná pro uskutečnění předmětného spojení soutěžitelů, a je tedy na spojujících se soutěžitelích, aby posoudili, zda v tomto rozsahu jsou v souladu s ustanovením § 3 zákona, popř. čl. 101 Smlouvy o fungování Evropské unie.

15.  Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení ve smyslu § 16a odst. 1 písm. a) zákona a Oznámení Úřadu o zjednodušeném řízení pro posuzování některých případů spojení soutěžitelů. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto v souladu s § 16a odst. 3 věta druhá zákona vydává rozhodnutí o povolení spojení.

Poučení

Proti tomuto rozhodnutí může účastník řízení v souladu s § 152 odst. 1 a 5, ve spojení s § 83 odst. 1 a § 85 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, podat do 15 dnů od jeho oznámení rozklad, o kterém rozhoduje předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Rozklad se podává u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Včas podaný a přípustný rozklad má odkladný účinek.

 

 

otisk úředního razítka

 

Mgr. Ing. Kamil Nejezchleb, Ph.D.

místopředseda

 

 

 

 

Obdrží

JUDr. Martin Nedelka, Ph.D., advokát

Nedelka Kubáč advokáti s.r.o.

Olivova 4

110 00 Praha 1

IDDS: dg4g4m5

 

Vypraveno dne

viz otisk razítka na poštovní obálce nebo časový údaj na obálce datové zprávy

 

 

Právní moc: 26. 5. 2023.



[1] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

[2] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

[3] [ … OBCHODNÍ TAJEMSTVÍ … ].

[5] Viz článek 20. Sdělení Komise.

[6] Viz dokument č. 8 spisu správního řízení.

vyhledávání ve sbírkách rozhodnutí

cs | en